Lagi Nasihat Untuk Student Jurusan Sains Komputer & IT!!

Computer-Science

Artikel nie aku copy daripada satu website & aku nak share dgn korg… Artikel nie aku rasa amat sesuai utk korang tak kiralah samada korang bergelar student SEKOLAH MENENGAH, STUDENT IPTA OR IPTS!! Aku harap artikel nie sedikit-sebanyak dapat buatkan korang bukak mata luas-luas tentang masa depan korang!! 

Dulu aku ada tanya pendapat bro dari putera.com (Electroboy) pasal bidang komputer semasa aku mula2 masuk UM (2006). Jadi, aku nak kongsi ngan anda semua. Post ada yang aku cut untuk kesesuaian pembaca.. Harap bermanfaat 
Terlebih dahulu aku pun nak perkenalkan diri ************* ..dan aku ni bukan sorang student/ex-student sains komputer, tp aku di suatu course yg ada la kaitan rapat dgn teknologi komputer dan komunikasi ni, final year 
Sebelum pegi jauh gak….aku rasa tak terlambat lagi nak ucapkan tahniah sebab berjaya masuk program degree di IPTA – and sememangnya program degree ni ada banyak cerita menarik yg berkait rapat dgn ke’blurr’ an ko ni… yeah, maybe apa yg aku cakap ni personal opinion – but it is a very good personal opinion, since hampir semua org yg aku kenal dan pernah cakap (students, lecturers, ex-students/professional yg dah involved in industries from all over malaysia, Europe, Asia Barat) pun ada opinion yg sama gak mengenai program degree ni.
Dan satu yg obvious ialah, tak semua (tak keterlaluan kot aku cakap “ramai”) org yg di course IT/CS/engineering yg masuk U in the degree program yg terrer pasal komputer (atau apa bidang/course yg diambil). Dan berbanggalah kepada diri sendiri (yes, give yourself a credit) kerana ko adalah somebody special dalam batch ko, and perhaps akan jadi someone which is one-in-a-million yg lebih advanced daripada member2 yg lain, mungkin dalam bidang programming.
Computer-Science
Jangan salah anggap… bebudak yg masuk degree ni semuanya bijak2 semua, takdenya boleh masuk kalau bukan di kalangan yg terpilih… but then, tak semestinya yg terpilih tu semuanya power2 dalam bidang hands-on – ingat, mereka semua termasuk ko (dan aku skali) dipilih berdasarkan result exam yg lepas, bukannya macam interview keje yg kena tunjuk skills dulu baru boleh pegang jawatan system analyst.
Dan oleh kerana yg masuk ni semua bijak pandai dalam menjawab soalan exam – maka itulah apa yg ko akan lakukan dan kena lakukan – Score the best in exam dan graduate dengan pointer yg amat tinggi. But in the end, ramai menganggur even yg first class grads…sebab utama macam dalam newspaper cakap – tak reti nak berkomunikasi dengan org lain dan yang paling utama – takde skills dalam bidang yg diceburi.
Seseorang boleh score paper C++ dgn 100%, tapi itu tidak bermakna yg dia tu memang terrer coding and is a geek+experienced programmer, dia tu hanyalah seorang yang study smart and know how to tackle questions and score in the exam. Itulah matlamat sebenar program degree ni – nak bagi student tahu cara nak tackle problems dan selesaikannya dengan baik sekali since program degree ni intended kat students yg bakal jadi managers, supervisor dan bukannya org technical dan operational. But that just doesn’t sound right, right? Tp itulah hakikatnya. Dan hakikat lain plak ialah industries utk fresh graduates ni ceritanya lain plak. But save that conversation to some other time.
Apa yg aku cuba sampaikan setakat ini ialah, semua yg masuk tu tak lebih dari bijak pandai yg bijak dalam score exam, budak fresh yg lepasan matriks/spm/stpm – apa yg ko boleh expect dari bijak2 pandai lepasan ni semua? Yes, the same as you may expect from yourself. Cuma apa yg advantagenya mengenai diri ko ialah – ko adalah bersifat investigatif, suka explore dan selesai masalah in real-time situation -bukan setakat menjawab soalan berbentuk KBKK/CCTS/whateveryouwanttocallit di atas kertas soalan exam. Ko claim ko power pasal komputer dari yg lain – please, you deserve it.tp camne ko dapat ilmu “yg lebih” ni dari org yg lain? Adakah sebab silibus di sekolah/matriks ko dulu lain dari mereka? Tidak, semua sama. But you are that “somebody” sebab ko ada effort sendiri utk belajar lebih mendalam pasal komputer.
So that’s what you gotta do right now – tambah ilmu, expand apa yg ada dalam diri ko by yourself, seperti mana yg ko buat sebelum ini. Jadikan apa yg ko belajar di kuliah sebagai starting point utk ko expand diri ko. Say macam kuliah database, ko belajar queries dan normalization stuffs, tu semua basic je…why not go for developing simple web authentication system, use php for value-add. Lebih kurang gitula…
Tp ko kena beza study for exam dan study utk diri sendiri. Study utk exam semestinya lain dan perlu diutamakan. Aku faham bila ko cakap subjek lain tak best langsung dan ko blur je sepanjang sem ni”. It’s true and happens to everyone (aku dah tanya dekat 100 org dah 😛 ). Aku pun benci subjek2 yg guna maths complexs (cam optical comm, digital signal processing, microprocessor etc) dan subjek agama, bahasa, sejarah blablabla…. tp aku cukup suka hi-speed network, system admin dan semua programming class. Tp itu semua kita kena pasrah dah go for it for the sake of exam. Tak suka pun telan je…buat saja yg terbaik utk score dalam exam. Ni la caranya utk study demi exam.
computer_science
Selalunya bila dah benci satu subjek hanya ada dua factor – lecturer tu yg sendiri yg membosankan (kebanyakannya) dan yg kedua adalah students tu sendiri benci dgn subjek tu. Cara nak tackle menda ni ialah yg terbaik adalah jumpa lecturer tu sendiri dan tanya soalan apa yg akan kluar, apa yg ditekankan blabla(guna kreativiti ko sendiri utk menjadi jambu lecturer, elemen paling penting ni :P) tp kalau lecturer tu sendiri membosankan… better ko cari seniors or sesapa member yg boleh bantu ko. Whatever happens, struggle for it – suka ataupun tak.
Dan nak belajar benda baru lagi baik kalau kenal member yg sekepala or somebody yg boleh jadi mentor. Maybe ko masih baru dan tak kenal lagi semua member ko “yg sebenar”. Sebab ramai geek/nerd ni takkan tonjolkan dirinya berkemampuan (Tp sebenarnya susah nak jumpa org camni). Macam aku dulu very lucky, jumpa la dua org geek (sorang pc hardware, sorang lagi programmer) masa minggu pertama masuk kampus as freshie in 1st semester.
Usually (but not necessary) mesti ada student yg betul2 power dan ready utk tolong ko…tp mostly diorang cuba avoid from being popular sebab “takut kena layan pelbagai pertanyaan newbie dari pelbagai jenis newbie”. Aku pun personally malas nak layan soalan noob, tp aku akan layan soalan noob sekiranya org yg tanya tu bertanya dalam keadaan “dia ada ilmu dalam apa yg ditanya”, cuma perlukan somebody to point to the right direction.
So you yourself dah ada advantage, try to make friends dgn org camni…usuallt boleh jumpa diorang di kalangan student master.Cuba dekatkan diri dengan diorang…or perhaps dari faculty lain… cam di UPM aku nampak student computer engineering lagi talented dari CS. So maybe you have to get out of the box.
Masuk competition cam MSC Apicta, robocon, phillips young inventors, come up with products….aku gerenti kat ko, ko sememangnya akan kenal geeks yg jauh lagi power dari ko dalam pelbagai bidang…and it is very comfortable to knows them each others very well.
The following two tabs change content below.
Muhamad Syamil Rosli
| ♂ | 25 | Single | Malaysia | Blogger | Freelancer | ENSA + CCNA Certificates Holder | Dip. In Net | Bac of Sc. Com |
  • naj

    Hai bro. Nice post! Hehe. Saya nk tanya la pendapat abg pasal bidang IT (pengurusan). Ada apa2 tak yg abg boleh share dgn saya? Sy baru dpt offer degree ni tp sy blur sgt. Pasal komputer ke pasal business? It helps, realllllyyyy kalau abg boleh bg pendapat hehe. Thanks. ([email protected])

© 2015 Muhamad Syamil's Blog™. All rights reserved.
Powered by www.syamil.net